Аналіз крові на IgE до глютену, який іноді називають просто аналіз на глютен, входить до алергопанелі та є основним методом діагностики алергії на глютен.
IgE до алергенів глютену: опис аналізу
Глютен – група білків рослинного походження, що містяться у зернах багатьох злакових культур, борошні та виробах з нього. Глютен, особливо пшеничний – сильний алерген, його непереносимість, що проявляється у формі реакції негайного типу, є поширеною проблемою.
Імуноферментний аналіз на глютен спрямований на виявлення в крові специфічних імуноглобулінів класу Е (IgE). Рівень загальних IgE підвищується при гіперчутливості до будь-яких алергенів, а також при паразитарних інвазіях і ще у деяких випадках. Щоб встановити причинний алерген, потрібно провести окремий або пакетний аналіз на специфічні IgE. Аналіз на переносимість глютену – це кількісна оцінка специфічних антитіл класу IgE саме до цього алергену. Ціна окремого аналізу на глютен (непереносимість глютену) значно нижча, ніж вартість пакетного дослідження на різні харчові алергени, що також дозволяє виявити IgE до глютену.
Показання до аналізу на непереносимість глютену
Аналіз на глютенову непереносимість може призначатися:
при клінічних ознаках алергічної реакції негайного типу (висипання, набряки, почервоніння та свербіж шкіри, розлади травлення тощо), що виникає після вживання борошняних виробів, інших продуктів, що містять глютен;
пацієнтам з полісенсибілізацією (гіперчутливістю до кількох різних алергенів) для уточнення причинного алергену;
дітям з обтяженим сімейним алергологічним анамнезом (алергія на глютен у батьків) для виявлення гіперчутливості та оцінки ризику розвитку алергії;
після проведення курсу АСІТ для оцінки ефективності лікування.
Примітка: Алерголог також може проводити шкірний тест на глютен, але він має протипоказання та обмеження (вік до 5 років, неможливість тимчасової відміни антигістамінних препаратів), результати можуть бути хибнопозитивними чи хибнонегативними. Аналіз крові на алергію на глютен – більш точний та безпечний метод діагностики.
Норма рівню IgE до глютену в крові
Норма специфічних IgE до глютену – 0-0,35 МЕ/мл, референтне значення не залежить від віку, статі. Інтерпретацію здійснює лікар з урахуванням клінічної картини, анамнезу:
рівень IgE до глютену вище норми вказує на наявність алергії на глютен або сенсибілізації (гіперчутливості) до нього.
титр IgE в межах норми вказує на те, що у людини відсутня гіперчутливість до глютену або вона ніколи/протягом тривалого часу не вживала продуктів з ним;
зниження титру антитіл є показником ефективності лікування (елімінаційної дієти чи курсу АСІТ).
Правила підготовки до аналізу на глютен
Аналіз на непереносимість глютену в Києві можна здати в різних відділеннях лабораторії НеоЛаб або викликати додому медсестру, що виконає забір крові. Прийом антигістамінних препаратів та особливості раціону не впливають на результати аналізу. Рекомендується:
здавати його натще або через 3-4 години після прийому їжі;